Proteinowe placuszki owsiane na śniadanie


Śniadanie - zimą i jesienią lubię śniadanie na słodko i na ciepło. Z pominięciem szlagierowej owsianki polecam placuszki białkowe. Do tych placuszków używam odżywki białkowej. 



potrzebne

2 jajka: 2 białka, 1 żółtko (a drugie we włosy)
miarka odżywki
30-40g płatków owsianych
mleko - na oko, masa nie powinna być rozrzedzona
płatki migdałów - troszkę (opcjonalnie)
wiórki kokosowe - troszkę (opcjonalnie)

* można dodać pół łyżeczki kakao, zamiast mleka użyć łyżki jogurtu greckiego. 

Białka ubić, dodać żółtko, mleko i odżywkę, dobrze wymieszać, dorzucić resztę i porządnie pomieszać. Odczekać chwilkę. Rozgrzać patelnię i smażyć formując placki z obu stron beztłuszczowo albo na niewielkiej ilości tłuszczu, ja używam oliwy w sprayu. 
Dodatki do gotowych placków wedle uznania.
Zazwyczaj wychodzi 6 placków, czasem zwiększam proporcje i zostawiam sobie na II śniadanie ;-)






5 komentarzy:

  1. wyglądają idealnie. wiem, co jutro na śniadanie zjem! :D świetny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a pykną bez odżywki, czy trzeba ją czymś zastąpić? bo ja odżywki nie stosuję :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. odzywka daje smaku slodkiego i zagęszcza troszkę :) nie rób zbyt rzadkiego ciasta, dodaj serka homogenizowanego słodzika łyzke mąki pełnoziarnistej i jest pycha!

      Usuń
    2. Tak myślałam, że trzeba będzie mąki dorzucić. Dzięki, na pewno spróbuje, bo wyglądają pysznie!

      Usuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń